top of page
  • Writer's pictureBezzeg Ramóna

A vizesedésrőlA vizesedéssel szinte már mindannyian találkoztunk, ekkor a szervezetünk felesleges folyadékot tart vissza, ami felgyülemlik a kötőszövetekben. Testünk közel 60%-a víz, de vannak esetek, amikor a testben túl sok folyadék halmozódik fel.


Ennek számos oka lehet, mint például: - Túlzott sófogyasztás: a túlzott sóbevitel megnöveli a testben a vízmennyiséget, ami vizesedést okozhat. - Hormonális változások/ problémák: az ösztrogén, a terhesség, a menstruáció vagy az inzulinrezisztencia hormonális változásai is előidézheti. - Mozgáshiány: a mozgáshiány csökkenti a vérkeringést. - Magas hőmérséklet: a meleg időjárásban a test folyadékkiválasztás növekszik. - Szív- és vesebetegségek: a szív- és vesebetegségek, például a szívelégtelenség vagy a veseelégtelenség, csökkentik a szervezet képességét a felesleges folyadék eltávolítására.


Ha táplálkozásbeli vagy mozgáshiány miatt jelentkező vízvisszatartást tapasztalunk, akkor az alábbiakat tehetjük: - csökkentjük a sófogyasztást, - rendszeresen végzünk testmozgást, ami segíthet a vérkeringés javításában, így csökkentve a vizesedés mértékét, - több folyadékbevitel: Az alacsony vízbevitel növeli a vizesedés kockázatát, ezért fontos, hogy elegendő mennyiségű vizet fogyasszunk - kerüljük a hosszantartó állást, ülést, fekvés - csökkentjük a stresszt (a stressz növelheti a kortizol szintjét, ami növelheti a vízvisszatartást)


Ha a vizesedés tartósan fennáll, vagy más tünetek is jelentkeznek, fontos, hogy forduljunk orvoshoz, mivel ez jele lehet súlyosabb egészségügyi problémáknak.

Recent Posts

See All
bottom of page