top of page
  • Writer's pictureBezzeg Ramóna

A pajzsmirigy alulműködésről

Updated: Nov 2, 2018

Úgy érzed, hogy változatlan táplálkozás, ugyanannyi testmozgás mellett zsírt szedtél fel és ezt a súlytöbbletet kínkeservesen sem tudod leadni? Székrekedéssel küzdesz, hullik a hajad, kiszáradt a bőröd, fázik a kezed-lábad és ha mindez nem lenne elég, az energiaszinted a béka feneke alatt van, állandóan aludnál, sosem ébredsz kipihenten? Akkor van egy rossz hírem: lehet, hogy pajzsmirigy alulműködésed van.Mi az a pajzsmirigy, mit csinál?

Azt hiszem nem túlzok, ha azt mondom, hogy a pajzsmirigy az egyik legjelentősebb mirigyünk, az egész szervezet működésére nagy hatást gyakorol, az anyagcserénk szabályozásában fontos szerepet játszik. Az általa termelt hormonok általános hatásúak, a szervezetünk egészére hatnak, ezért nem megfelelő működése gondokat okozhat, például pajzsmirigy alulműködést. (hypothyreosis).


Mitől alakulhat ki?

A pajzsmirigy roppant érzékeny mirigy, számos oka lehet helytelen működésének:

· vitamin- és ásványianyag hiány (pl. szelén, jód),

· helytelen táplálkozás,

· éhezés,

· stimulánsok használata,

· fertőzések, gyulladások,

· környezeti toxikus hatások,

· alváshiány, stressz.


Hogyan tudjam meg, hogy nekem is ez van?

Első körben egy vérvizsgálatot kell kérni. A legtöbb helyen nem nézik meg a pajzsmirigy működésére utaló összes vizsgálatot, csak a TSH szintet nézik meg, így gyakran nem derül ki a pajzsmirigy alulműködés. Egy jó endokrinológus az s/ssTSH (thyreoideastimuláló hormon) mellett figyelembe veszi az fT4-et (trijód-tironint), az fT3-at (tiroxint), az rT3-at és az antiTPO-t (pajzsmirigyellenes antitestek mennyiségét) is.

A pajzsmirigy alulműködésnek több fajtája van, minden egyes típusának saját okai, klinikai jellemzői, diagnózisa, időtartama, kockázata van. Ezért fontos kideríteni, hogy mi áll a probléma hátterében. Vannak olyan enyhébb típusai, melyeken életmódbeli változásokkal gyógyszer nélkül is lehet javítani, viszont van olyan fajtája is, ami a tudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, ez pedig nem más, mint a Hashimoto-thyreoiditis. Ez utóbbi egy autoimmun betegség, amit az immunrendszer hibás működése okoz: a pajzsmirigy krónikus gyulladásával, pusztulásával jár, élethosszig tartó hormonpótlással teljes élet élhető.


Az én pajzsmirigy sztorim

Az én esetemben a kiváltó ok a sok stressz, kialvatlanság, rengeteg koffeint fogyasztás, túlhajszoltság volt. Tulajdonképpen a mellékvesém kikészítettem az előzőekben leírt életmódommal és a mellékvese rendellenes működése váltotta ki a pajzsmirigy alulműködést! Rengeteget olvastam a témában és elhatároztam, hogy gyógyszer nélkül fogom rend behozni az életem, mert bevallom, nekem a pajzsmirigy alulműködés egy valódi rémálom volt, elvette az életkedvem, az energiám és az önbizalmam.

Egyszer csak azon vettem észre magam, hogy napi 6-7 óráról napi 10-12 órára nőtt az alvásigényem és ezután is fáradtan ébredtem minden egyes nap. Sosem volt energiám semmire, leromlott a koncentrációkészségem, és szinte lehetetlennek éreztem, hogy erőt vegyek magamon, nem is tudtam hozni a magamtól elvárt szintet. Mindemellett változatlan táplálkozás mellett 10kg szépen lassan, igen rövid idő alatt felcsúszott rám, amit sehogy sem bírtam leadni.

3 hónap alatt 12kg-ot fogytam, miközben kigyógyultam a pajzsmirigy alulműködésből.

Ez teljesen elvette az önbizalmam, még kevésbé volt kedvem elmenni sportolni. Utáltam magam, és amikor már szinte egész nap ragadt le a szemem orvoshoz fordultam. Már az első vérvételi eredmény kimutatta a pajzsmirigy alulműködést, de az orvos azt mondta, hogy olyan enyhe, hogy erre nem ad gyógyszert, ezt igazából éreznem sem kellene. Szerencsére nem hagytam annyiban és felkerestem egy endokrinológust, aki megerősített abban, hogy pajzsmirigy alulműködésem van és mivel minden ember más és más, valaki, aki érzékenyebb akár már ilyen kis eltérést is igen komolyan megérezhet. Sajnos életmódbeli ajánlásokat nem kaptam, csak egy receptet tiroxin hormonról, amit nem váltottam ki, mert nem akartam elhinni, hogy azonnal gyógyszerrel akarnak kezelni. Tudtam, hogy oka van annak, hogy ez kialakult és tudtam azt is, hogy vissza tudom fordítani. Rengeteget olvastam, kutattam a témában és fellelkesültem, elhatároztam, hogy kigyógyulok a pajzsmirigy alulműködésből! 3 hónap tudatos táplálkozással, megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitellel rendbetettem az életem: az energiaszintem az egekben volt, 12kg-ot leadtam és visszatért az életkedvem, önbizalmam.

A TSH szint 3 hónap alatt 5,09-ről 2,26-ra csökkent.

bottom of page