top of page
  • Writer's pictureBezzeg Ramóna

Te megeszed a hód nemi mirigyéből kinyert váladékot?

Updated: Jan 13, 2019
Azonnal rávágja mindenki, hogy nem! Hát… pedig aki nem olvassa el az élelmiszercímkét, megesik, hogy fogyaszt néha egy kis hódzsírt.


A tudatos élelmiszervásárló címkét olvas. Azért, mert szeretné tudni, az egészsége érdekében, hogy mit is fog bevinni a szervezetébe. De nem csak a tápértéktáblázatra figyel oda, hanem az élelmiszer összetevőire is. Az felhasznált anyagokat csökkenő mennyiségi sorrendben kell feltüntetni, ez azt jelenti, hogy ami a legelső helyen áll, abból van a legtöbb az adott élelmiszerben, de erről majd egy következő bejegyzésben írok bővebben. Most kiválasztottam 3 olyan élelmiszer összetevőt, amitől ki fog rázni a hideg.


HÓD NEMI MIRIGY VÁLADÉK

Kezdeném, a számomra legundorítóbbal, ami nem más, mint a kasztóreum. Ezt a vajállagú, sárgás-barnás színű anyagot a hód nemi mirigyeiből nyerik ki a végbelén keresztül. És ami a legijesztőbb, hogy ez az anyag természetes vanília aroma néven fut. Végülis természetesnek természetes…

(Fontos megjegyeznem, hogy ha ez áll a címkén, nem biztos, hogy kasztóreumot tartalmaz, mert nincs annyi hód, mint amennyi természetes vanília aromával ízesített élelmiszert fogyasztunk.)

BÍBORTETŰ

A kárminvörös (E120), egy mélyvörös ételszínező, gyakran használják gyümölcslevek élénk piros színének eléréséhez. Előállításához a bíbortetű nőstény egyedeit kiszárítják, kiforralják, majd finomítják. Az erre érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki. Az alábbi képen nőstény bíbortetvek egy kisebb csoportja látható.

ZSELATIN

A visszataszító alapanyagok sorát a zselatinnal (E411) zárnám, amit már egészen kiskorom óra kerülök (éppen emiatt szerencsére sosem ettem mályva- vagy gumicukrot). A zselatin rengeteg élelmiszer alapanyaga között megtalálható a torta tetején lévő zselétől kezdve a joghurtokig, de még fehérjeszeletekben, bizonyos gyógyszerekben is megtalálható. A zselatint főleg húsipari melléktermékekből, (pl. sertés, szarvasmarha, ló) bőrből, csontból, kötőszövetből vonják ki. Házilag magas porctartalmú nyesedékek, csontok, (térdkalács) forralásával állítható elő.

Vegetáriánusok és vegánok pektinnel, agar-agarral helyettesíthetik.
Hogyan kerülhetjük el azt, hogy ilyeneket együnk? Próbáljunk meg nem feldolgozott élelmiszereket vásárolni, de ha mégis szükséges legyünk tudatosak és olvassuk el a címkét, ha valamit nem értünk, akkor pedig a Google a barátunk.Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Castoreum

https://en.wikipedia.org/wiki/Carmine

https://en.wikipedia.org/wiki/Gelatin

A fotók, amiket használtam nem kereskedelmi célra újrafelhasználhatók.


#élelmiszer #élelmiszercímke #élelmiszermérnök #táplálkozástudomány #vegán #vegetáriánus #ételszínezék #színezék #Eszámok

Recent Posts

See All
bottom of page