top of page
  • Writer's pictureBezzeg Ramóna

Vízfogyasztás, mint az egészség alappilléreAz egészség megőrzése szempontjából az egyik legfontosabb alappillér a megfelelő mennyiségű és minőségű víz bevitele. Ha nem iszunk eleget, a méreganyagok kevésbé hatékonyan ürülnek ki a szervezetből, a zsírégetés, izomépítés erősen korlátozott, és még a bennünk lejátszódó biokémiai folyamatok is nehezebben mennek végbe reakciótér 😊 víz) hiányában. Szinte lehetetlen egészséges és tartós állapotváltozást elérni dehidratált állapotban, ezért a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztása elemi fontosságú! A folyadékháztartás egyensúlyának fenntartásához szükséges víz mennyisége egyénenként változó, a testmozgás és a környezeti feltételek is (pl. hőmérséklet) befolyásolhatják.


A minimális vízmennyiség, amit el kellene fogyasztanunk egy nap:

Testsúlykg x 0,04 >> ? l/ nap


(Ezt a képletet 75kg-ig alkalmazom, efelett min. 3 liter/ nap. Nem szabad túlzásba sem esni és ha eddig alacsony volt a folyadékbevitel, akkor fokozatosan érdemes emelni.)

Ha edzésmunkát végzünk, vagy nagyon meleg az idő nő a folyadékszükségletünk. A bennünk lejátszódó számos biokémiai folyamat miatt folyamatos folyadék-utánpótlásra van szükségünk, ezért számoljuk ki, hogy óránként hány dl-t kell meginnunk, és a nap folyamán óránként igyuk meg ezt a mennyiséget. Ha az étkezésed előtt iszunk, akkor hamarabb jóllakunk, de kevés gyomorsav esetén nem ajánlott sok folyadékkal hígítani a gyomorsavat.

A napi folyadékmennyiséget, ha jó a csapvíz minősége, fedezhetjük abból, ha nem, akkor szénsavmentes ásványvízből vagy ízesítetlen (zöld/ gyógy)teából. Cukros, édesítőszeres üdítőket, gyümölcsleveket érdemes kerülni, bevitelüket minimálisra csökkenteni.

#bezzegramona #tudományatáplálkozásmögött #viz #folyadék #folyadékbevitel #egészség #életmód #egeszsegestaplalkozas #tudatostáplálkozás

Recent Posts

See All
bottom of page